Skriv ner dina tankar

Vad man än jobbar med är det nödvändigt att ha ett anteckningsblock av något slag för att skriva ner förslag, idéer och infall som kan komma under en arbetsdag. Är man chef eller liknande är det ännu viktigare. I dag skriver vi om kända människor som var noga med att föra anteckningar.

 

series object on white - library

Bara för att man gillar att skriva behöver inte betyda att man jobbar som just skribent, novellist, journalist eller för den delen författare. Är det många som just brukar gilla att skriva fast detta inte är deras fulltidsjobb är det, kanske förvånande, politiker. Några av dessa är Churchill, Bodström, Reinfeldt, Schyman, Lövin.

 

Men nyligen kunde vi i Dagens Nyheter läsa hur nu alla faktiskt har tillgång till att läsa ingen mindre än Albert Einsteins anteckningar, brev och dagböcker. Kanske passande eftersom det är lite över hundra år sedan han (med sin fru) formulerade relativitetsteorin.

 

Einstein levde under mycket svåra tider i Europa. Han var en politiskt och socialt engagerad forskare, och det var ovanligt på den tiden. Och nu har det åter blivit ovanligt – Dagens Nyheter

 

Svenska anteckningar från toppen

Är det en som gått ur tiden med just sina dagböcker som eftermäle är det vår tidigare statsminister Tage Erlander. Tage Erlander var statsminister i Sverige en väldigt lång tid, samt under en tid som var väldigt händelserik i vår historia. Mellan åren 1946 till 1969 styrde han tillsammans med andra folkvalda ledamöter och ministrar Sverige, år som i efterhand är kända för att vara en riktig guldperiod vad gäller tillväxt och förbättrad levnadsstandard. Erlander gjorde dagligen anteckningar i sitt arbetsrum, i sin bil och på alla de olika resor han företog i sin tjänst. Ofta uttrycker han starka känslor i sina dagböcker, med motsatta stämningslägen från och till. Intressant läsning om man vill förstå en person som styrt Sverige, djupare. Mer om Tage Erlanders anteckningar kan man läsa om här.