Nya romaner och kaffe

Skriva är det bästa vi vet, men vad behöver man egentligen runt sig för att skapa den där perfekta känslan av kreativitet, energi men även inspiration? Det, kaffe och Patti Smith skriver vi om i dagens inlägg.

han affärsan kaffekoppNär det kommer till energi så är morgonkaffet helt onödigt enligt en ny studie, som vi kan läsa om i en artikel i Dagens Nyheter. För att ge just bäst effekt ska kaffet intas inte tidigare än 9.30, en bit in på förmiddagen alltså. Enligt studien så har de allra flesta människor som högst kortisolnivå mellan åtta och nio på morgonen och då är även hjärnan som mest alert, vilket gör det just onödigt att dricka kaffe det första en gör när man öppnar ögonen på morgonen. Men därför är det också extra viktigt att det finns kaffemaskin på kontor så man kan dricka när man kommer till jobbet.

Att skriva med rykande hett kaffe som sällskap

En som är överförtjust i kaffe och som definitivt måste ha detta för att kunna skriva, som en författare lever på, är Patti Smith. I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om denna berömda artist som flera gånger har uppträtt i Botaniska trädgården i Uppsala och som dricker upp till 14 koppar kaffe om dagen, medan hon skriver, äter och bara är. Nu är hon dessutom aktuell med en ny roman.

Med tanke på mängden kaffe som flyter över sidorna hade det varit en minst lika passande titel. Hon dricker kaffe sittandes på trappavsatsen till huset hon bor i, med köldstela fingrar lindade om muggens värme. Hon dricker kaffe till middagsmaten. Hon beställer kaffe i baren.

En som vi alla vill ska skriva en ny roman är författarinnan Kristina Sandberg, som för lite mer än ett år sedan släppte den sista boken i trilogin om hemmafrun Maj. I NWT kan vi dock läsa att hon vill börja på ett nytt romanprojekt och vi får se vad det blir av det hela.