Nå författardrömmen
Har du någonsin drömt om att skriva en bok? Du är inte ensam. Författardrömmen lever hos många, men det är inte alla som tar klivet och förverkligar sin dröm. Det är förståeligt. Det krävs både tid, motivation och engagemang för att få igenom sin författardröm. Den som har ett arbete att gå till, den som jobbar heltid, har även svårt att finna orken att skriva kväll och helger när tiden egentligen är till för ledighet. En som vågade, som “bestämde sig för att vara den galna”, att göra sin dröm till verklighet, är Författaren Anna Karolina Larsson. Och nu har hon påbörjat sin tredje bok.
Låt dig inspireras av Anna Karolina Larsson. Hon är kvinnan som vågade chansa och lyckades, och första steget mot att lyckas med sitt skrivande varen skrivkurs där läraren uttryckte att det är galenskap att skriva böcker. Fortsatt sa han att att många börjar skriva sina böcker, att man allt som oftast kommer upp i 50-100 sidor, men sedan fastnar. Tiden tar slut, orken tar slut, pengarna tar slut. Fantasin tar slut. Det kan vara flera anledningar till att skrivandet slutar, oftast beror det dock på att man inte vet hur man ska fortsätta. Kunskapen i hur skrivandet ter sig är vad som saknas. Så var det också för Anna Karolina. Från början började tanken på att skriva sin egen bok när hon arbetade som utredare för grov brottslighet, just eftersom hon kände att hon hade så mycket att berätta. Hon lyckades slutföra böckerna tack vare att författarkursen och att hon tog sig tid. Och nu är det dags för en tredje bok, och när hon nu kan vad som behövs för att lyckas har hon tagit tjänstledigt. Det kanske är vad som krävs för att även du ska lyckas?
Tips för att lyckas med boken
För det första är det värt att gå en författarkurs när du börjar med din bok. Det finns flera olika varianter att välja bland och det är viktigt att gå för att få en kunskap i hur man sätter upp en bok. Du kan inte bara börja skriva utan bör sortera fram boken innan du skriver. Vad händer i första delen, vad är den dramaturgiska kurvan och hur kommer det hela att sluta? När du har ritat upp allt, vilket du får hjälp med på kursen, kan du börja skriva.
Se även till att få tid till skrivandet. Det bästa du kan göra är att vara ledig en längre tid så du kan få skrivandet i rutin. Kanske kan du ta tjänstledigt som Anna Karolina? Det kan vara tungt att inte få ut någon lön men det är ju endast tillfälligt och om du inte har några besparingar kan säkerligen ta ett lån. Se dock till att ta ett bra lån som har en bra ränta, läs på om hur du får en tryggare lånesituation med Advisa.se.
Informera dina nära och kära om ditt projekt. Du behöver inte gå in på detalj men genom att informera om ditt nuvarande projekt får de även en respekt för den. Då kan de förstå att du inte kan släppa allting när du är mitt i ett skrivflow. Det är viktigt att du får arbeta koncentrerat utan att bli distraherad.
Fler bra tips får du från författaren och kursledaren Sören Bondeson, i den här artikeln från Dagens Nyheter.