Kriminalromanen från Linköping till filmduken

De fem sinnenas kriminalroman. Serien om kriminalinspektören Malin Fors har fått många fina recensioner. Mons Kallentoft har tagit läsarna med på en resa mellan Bangkok och Linköping och leker med de fem sinnena. Under alldeles för lång tid har han tackat nej till filmatiseringar av böckerna. Nu har det blivit verklighet av mångas drömmar, trots den politiska strid som uppstod.

Tidigare har vi skrivit om att uppleva Djälvulskyssen genom att åka till Linköping, men nu är det nog dags att ta tåget igen och beskåda filminspelningarna till Mons Kallentofts kriminalsvit som filmatiseras till många läsares lycka. Dessutom har man utlyst statister till filminspelningen som delvis kommer äga rum i Linköping. Förmodligen höll många andan efter att det blivit känt att filmatiseringen i Linköping hade skapat en lokal politisk strid om huruvida man skulle bidra med pengar till filmatiseringen.

Tillslut sa Linköping ja

Många författare skapar sitt levebröd genom att varufiera sitt namn på olika sätt. Men Mons Kallentoft verkar mest glad över att få vara författare, även om han gärna sätter enorm prestige i hur mycket böcker han lyckas sälja. Att ha lyckas nå fram till sin största dröm i livet verkar dock ge mer näring åt författaren än vad praktisk utdelning skulle ge. Bosatt utomlands sedan några år går det ingen nöd på en av Sveriges mest älskade deckarförfattare.

Budget för en filmatisering skulle uppgå till 95 miljoner kronor. Många lokalpolitiker ville sammanställa en kravlista som skulle accepteras från filmbolaget, där man bland annat ville säkerställa att filmatiseringen i Linköping skulle gynna Linköpings lokalintressen på olika sätt. Bland annat ville man ha skådespelare och statister från staden och att det på olika sätt kunde gå att säkerställa att Linköping framställdes på ett bra och gynnsamt sätt.