En julsaga

Det närmar sig juletid och infirandet av helgen görs som bäst med god mat, goda vänner samt en och annan god dryck till sällskapet av klassisk litteratur. I dag skriver vi om julsagor och livets goda, något som gärna kan kombineras för att förstärka känslan av att det är en speciell tid på året.

julinredningI Sydsvenskan kan vi läsa om en person som vill ge de många människor i flykt som kommit till Sverige, en julsaga. Julsagan är en teaterföreställning och under kvällarna just nu repeterar både amatörskådisar och proffs inför premiären av just ”En julsaga” som kommer att framföras under åtta kvällar på Stadsteatern i Lund. Det är för andra året i rad som föreställningen sätts upp, och i musikalform berättas julsagan för Lundabor och alla som vill komma och se, det som skiljer från förra året är att detta år är det textat till andra språk och som en del av ett integrationsprojekt, i julens anda av gemenskap.

Klassiker som tilltalar många

Den som skrev sagan var den inte helt okände Charles Dickens och sagan som låter så oskuldsfull och snövit är faktiskt lite av en rysare med spöken och död, girighet och fattigdom som komponenter i en evig berättelse. I Dagens Nyheter kan vi läsa en recension av den klassiska sagan, återberättad av så många, i artikeln recenseras filmen med Jim Carrey bland andra. Moralen i sagan är att tänka på andra och inte sig själv i första taget och fortfarande är den minst lika aktuell som i 1800-talets England, där den först kom ut i tryck.

När man sedan sätter sig ner med en saga så som En Julsaga av Charles Dickens, vad passar då inte bättre med en varm kopp glögg, ett litet glas med rött vin eller varför inte lite bubblande champagne att njuta av, i samklang med vintermörkret och de tusen lysande stjärnorna? Via http://www.vingruppen.se/Wineworld/Champagne/ kan man inför jul och nyår dessutom införskaffa det som man önskar dricka under både julmyset med sin goda berättelse samt i det sprakande nyårsfyrverkeriet när året byts ut mot ett nytt, krispigt och hemligt. År 2016, here we come!