Bodil Malmsten har gått ur tiden

Bodil Malmsten är en kvinna som vågar säga vad hon tycker och som fångat både Sverige och en internationell publik med sin vassa penna och sina fängslande formuleringar som etsar sig fast och får en att själv ställa sig mängder av frågor om livet. 

161495-booksBodil Malmsten gick för några dagar ifrån oss. Hon lämnade jordelivet för ett annat liv, ett annat kapitel. Ett kapitel som hon skrivit om mycket och som hon inte fruktade utan hade respekt för. Ja, man kan säga att hon hade en mycket sund inställning inför döden. Det är många som vill säga några meningar om denna stjärna och både på Sveriges radio och på dn.se går det att läsa några sista hälsningar från andra kända personligheter som har koppling till Bodin.

“Hon hade verkligen en känsla för allt – för språket, dikten, orden, det vackra, estetiska… Vi hade behövt hennes röst i det här landet länge till, både poesin och samhällskritiken.”

Dessa ord kommer från Anna Tillgren från Bonnier som har rest med Bodil. Och när det kommer till just kända personer som gått ur tiden, som man känner att man har en kontakt med, men som man aldrig träffat så kan det kännas lite olustigt. På begravningsbyrån Fonus går det att läsa mycket om sorgearbete, men när det då kommer till en känd person som går bort så måste man förhålla sig till det på ett annat sätt, man måste distansera sig. Personer som David Bowie som även nyligen gick bort samt Michael Jackson som är ikoner och för många människor odödliga, ger ett tomrum och det ger även upphov till att man blir mer medveten om sitt eget liv och även döden. Kanske borde alla läsa Malmstens böcker för att börja fundera mer kring sitt eget liv och även döden och vad det kan innebära. För vad har vi om inte bara ett liv?

Några verk från Bodil Malmsten

  • Det här är hjärtat, 2015
  • Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig, 2014
  • Mitt första liv: den gudarna älskar dör inte, 2013
  • Och en måand går fortare än ett hjärtslag, 2013
  • Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, 2013